Оцелелият по чудо Ростислав пред Bulgaria ON AIR: Летящото "Порше" се вряза в колата ми

Катастрофата става на участък, в който ограничението е 30 км/ч

11.08.2022 | 19:28 Редактор: Искра Ангелова

20-годишен шофьор помете автомобил на пътя Ахтопол - Царево. Минути по-рано в ударената кола е трябвало да се качат група младежи. Младият шофьор на спортна кола губи контрол над превозното средство на пътя между Ахтопол и Варвара.

Пред Bulgaria ON AIR говори Ростислав Иванов, който едва не беше убит.

Малко преди 20:00 часа той и приятелите му спират на отбивка между Ахтопол и Варвара, за да си направят снимки. Минути по-късно покрай тях буквално прелита луксозен автомобил, управляван от 20-годишния Георги Фиков.

"Чувам екстремен звук на двигател от кола и в този момент прелита от тревата извън пътя, защото аз бях спрял на 10 метра от пътното платно, и буквално от пътя излиза летящо "Порше", което се врязва в колата ми. Обръща я настрани и пада в непосредствена близост до другата кола, където са и приятелите ми", сподели Ростислав.

Катастрофата става на участък, в който ограничението е 30 км/ч.

"Имаше очевидци, които секунди преди случката са видели, че ги изпреварва с екстремна висока скорост и то превишена много над ограничението, но това каране не беше отговорно", категоричен е младежът.

Според пътните експерти държавата трябва да промени модела за контрол по пътищата.

"Това означава на входовете и изходите на градовете да се направят контролно-пропускателни пунктове, в които 20 полицаи да проверяват всички автомобили, които минават, да се намали скоростта на всички магистрали", подчерта Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Проверките за наркотици и алкохол трябва да са постоянни, а не спорадични, тъй като до скоро проблемът с шофьорите, които карат под въздействието на упойващи вещества, е бил скрит.

"Това не трябва да е единствено, когато се случи някаква тежка катастрофа, по примера на тази, която я предизвика Георги Семерджиев. Следва да има постоянни проверки пред заведенията, в които се консумира алкохол, защото това са местата, където по-млади хора взимат наркотици, пият и след това карат", категоричен е Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК