"Булгаргаз" ще връща заема поетапно, може да харчи парите за покупка на газ

"Български пощи" отново минава "под шапката" на Министерството на транспорта

11.08.2022 | 13:52 Редактор: Петя Кръстева

Правителството прие оздравителен план за държавното дружество "Булгаргаз". Ще му бъде отпуснат заем в размер на 800 млн. лева, които то ще трябва да връща поетапно. Средствата ще бъдат предоставени за закупуването на природен газ и оперативни разходи. По време на заседанието на МС е приет и конкретен план, по който дружеството да се издължи. 

Ресорният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че към този момент основната причина за отпускането на заема е, че "Булгаргаз" има да получава средства от различни контрагенти, сред които и "Топлофикация" - София.

"Булгаргаз" не е в несъстоятелност, не е изпаднал в някаква криза и компанията не е фалирала. Проблемите с компанията са свързани основно с наличието на средства и възможността за разплащане", категоричен бе той.

Министър Христов подчерта още, че правителството на прави нищо, с което  да стопира финализирането на газовата връзка  между България и Гърция. 

В рамките на днешното заседание на МС стана ясно още, че процедурата за присъединяване на България  към Организацията за икономическо сътрудничество и растеж е стартирала. Служебният зам.-министър на транспорта пък обяви, че работата на "Български пощи" отново ще бъде наблюдавана от Министерството на транспорта. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК