Микро, малките и средните предприятия ще получат 600 млн. лева до края на годината

Средствата са по линия на Плана за възстановяване и устойчивост

11.08.2022 | 13:25 Редактор: Петя Кръстева
Микро, малките и средните предприятия ще получат 600 млн. лева до края на годината

В Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще се предоставят 600 млн. лв. безвъзмездни средства на микро, малки и средни предприятия от програмите за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Надя Христова.

"До момента сме първите, които са стартирали процедура по Плана – за технологична модернизация с общ бюджет от 260 млн. лв., а до края на годината ще работим активно да тръгнат още три нови програми:, поясни тя. Христова подчерта, че първата процедурата за модернизация е отворена за кандидатстване до 21.09.2022г. Вече са подадени близо 20 предложения.

Заместник-министърът на иновациите посочи още, че по процедурата ще бъдат подкрепени предприятия от секторите преработваща промишленост, ВиК услуги, управление на отпадъци, творчески индустрии, медии, далекосъобщения и научни изследвания.

"Един от основните ни приоритети е с ускорени темпове тези средства да достигнат до бизнеса. Ще се фокусираме възможно най-улеснено и бързо българските фирми да кандидатстват по програмите от ПВУ“, констатира тя и допълни, че това ще бъде глътка въздух за българските малки и средни компании след множеството предизвикателства през последните  две години.

По думите й фокусът в работата на новия екип в министерството ще бъде именно подкрепата за тези предприятия. 

Тя обяви, че останалите три процедури, които се предвижда да стартират до края на годината по Плана са за IT решения и киберсигурност с бюджет малко над 30 млн. лв. Втората е за 200 милиона за фотоволтаични решения и локално съхранение на електрическа енергия, а последната, която ще бъде обявена до края на годината, е с бюджет близо 120 млн. лв. и е за развойна дейност и интелектуална собственост.

До дни ще бъде входирана за одобрение в ЕК и новата Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Първата процедура по нея е за развойна дейност и е с бюджет 145 млн. лв. В нея за безвъзмездно финансиране ще могат да участват и големи предприятия.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК