Фоторепортерът Боришев ще получи обезщетение от МВР заради незаконен арест

Той е категоричен, че ще продължи да снима органите на реда

10.08.2022 | 19:35 Редактор: Петя Кръстева

Съдът присъди обезщетение заради незаконния арест на фоторепортера Веселин Боришев. Решението гласи, че столичната полиция е виновна по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

На 13 септември 2019 г. в градинка до хотел в София Боришев снима с телефона си струпване на полицаи, изпратени да охраняват протеста и контрапротеста за избора на главен прокурор. Той се опитал да заснеме движеща се група униформени. От полицията обаче имат друга версия - че се е държал агресивно след употреба на алкохол. 

"Той наистина е употребил, но това не е незаконосъобразно", коментира адвокат Николай Хаджигенов. Боришев прекарва една нощ в ареста на Първо районно управление. Още на следващия ден е признат за невинен от съда за деянието "дребно хулиганство". 

"Това, което направихме последната година, е, че МВР ще му плати обезщетение за незаконното задържане. Това гласят трите решения, които имаме", подчерта адвокатът.

По думите му държавният служител по време на работа не просто може, а трябва да бъде сниман. 

Боришев твърди, че размерът на обезщетението не го интересува, въпреки че и според него, и според адвоката му този род дела се неглижират. Той подчерта, че ще продължи да снима полицейски служители.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК