МЗ с важна информация за прилагането на ваксините срещу Ковид-19

Приоритет на всеки лекар в страната трябва да бъде повишаването на имунизационния обхват

10.08.2022 | 14:36 Редактор: Елеонора Танева
МЗ с важна информация за прилагането на ваксините срещу Ковид-19

Служебният министър на здравеопазването издаде указание във връзка с ваксинирането срещу Ковид-19 до регионалните здравни инспекции, до Българския лекарски съюз и до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

"Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи лица да се ваксинират срещу Ковид-19 не трябва да бъдат връщани", пише в документа.

По отношение на ваксината Comirnaty, предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон, посочва се още в писмото на министър Асен Меджидиев. 

В страната са налични ваксини срещу Ковид-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци.

В тази връзка, усилията на Министерство на здравеопазването са насочени към подобряване достъпа на гражданите до местата за ваксинация, както и към осигуряване на възможността за навременно получаване на желаната от гражданите ваксина. 

"Предоставянето на възможност на всеки гражданин да получи ваксина в избран от него момент ще улесни вземането на решение за поставяне на първична имунизация или на бустерна доза от желаещите лица, ограничавани до момента, поради необходимостта да изчакват събирането на определен брой граждани за отваряне на флакони, категоричен е здравният министър. 

А приоритет на всеки лекар в страната трябва да бъде повишаването на имунизационния обхват срещу Ковид-19.

Всички ваксини с изтекъл срок на годност са бракувани от регионалните здравни инспекции по нормативно установения ред.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК