Изтребителната ни авиация е на ръба, имаме оферта за втория транш за 8 самолета F-16

Правят се проучвания дали страната ни може да получи изтребители на лизинг

10.08.2022 | 13:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

България има оферта за втория транш на 8 самолета F-16. Това потвърди служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и уточни, че до месец декември може да бъде отправено и предложението към Вашингтон.

Той подчерта, че изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение. Правят се проучвания дали страната ни може да получи изтребители на лизинг. 

Министър Стоянов вече е имал срещи с посолства на различни страни. Информацията ще бъде предоставена на Комисията по отбрана в следващия парламент.

"Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Предприели сме мерки, провел съм разговори с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели за МиГ-29. Това обаче не е решение на проблема. Проблемът, който се задава, е, че следващите 3-4 години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами. Първите самолети F-16 по първия транш ще пристигнат през 2025 г. не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване", заяви Стоянов.

Основният приоритет в работата на новия министър ще е модернизацията на армията, което самият той определи, като трудна задача.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК