Трети ден пожари превземат страната ни, обгазени са хотели по морето

Възрастна жена е била евакуирана от пламъците край Стара Загора

10.08.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Трети пореден ден продължава гасенето на пожарите в страната. Близо 300 огнеборци се борят с над 30 пожара - основно в Южна България.

Огромният горски между панагюрските села Елшица и Левски още не е овладян. Над 200 души - огнеборци, служители на горски стопанства и доброволци, се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза "Крумово". Работата им е затруднена от силния вятър.

В област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето.

Повикан е и булдозер от "Мини Марица-изток", който вече работи на терен. Областният управител съобщи - най-вероятно ще бъде затворена магистрала "Марица", за да се избегнат пътни инциденти.

Продължава пожарът и на дюните в Несебър. Много от хотелите в района бяха обгазени.

Не е овладян и огънят в землището на старозагорското село Пъстрово. Ново огнище избухна и край Стара Загора снощи. Изгорели са няколко къщи. Възрастна жена е била евакуирана от пламъците.

"Към момента няма застрашени населени места. За съжаление, регистрирахме изгорени къщи, включително и 5, които са обитаеми", каза главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Няма обгазени хотели по морето!!! Не разпространявайте фалшиви новини!!! Вчера пожарът беше в кв. Черно море в Несебър итам имаше задимяване от сухата растителност, която гореше върху дюните, там няма хотели, хотелите са в Слънчев бряг от тругата стана на пътя и димът въобще не е стигал там...Коригирайте се!!! Сигнализирай за неуместен коментар