Продължава пожарът край Панагюрище, включи се четвърти хеликоптер

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски

09.08.2022 | 22:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Продължава пожарът край Панагюрище, включи се четвърти хеликоптер

 

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски. Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза "Крумово". Четвърти хеликоптер на авиобаза "Крумово" се включи тази вечер в гасенето.  

В Панагюрище остава в сила частичното бедствено положение. Няма замърсяване на въздуха в селата около пожара. Над 70 пожарникари и доброволци ще дежурят през цялата нощ, каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

"Работата обаче е затрудена от силния вятър",  добави той. "Овладени са по-голямата част от огнищата, но за съжаление излезе вятър, който продължава да усложнява нашата работа. На терен има около 80 огнеборци, също толкова служители на всички горски стопанства и също толкова доброволци и много техника", каза Величков.

През целия ден двата вертолета Ми-17 от авиобаза "Крумово" гасиха пожара, а по-късно се включи и хеликоптер "Кугър". Величков е разпоредил на РИОСВ - Пазарджик да направят всички необходими замервания на въздуха, информира БНР.

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов пристигна на място, за да се срещне с горските служители, огнеборците и доброволците, участващи в овладяване на стихията. Той благодари на хората, които 20 часа се борят с огнената стихия. Заедно със заместник-министъра на земеделието Валентин Чамбов на място е и областният управител на Пазарджик – Трендафил Величков.

Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, създадени със земеделски площи, но няма пострадали хора от имотите. До късно снощи бяха прокарани 10 метра просеки, за да се спре пътят на огъня, но опасността от разпространението му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК