МВР: Министър Рашков не е споменавал, че Семерджиев е защитен свидетел

Ведомството отправи редица въпроси към прокуратурата

07.07.2022 | 14:11 Редактор: Тодор Петров
МВР: Министър Рашков не е споменавал, че Семерджиев е защитен свидетел

На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата (бел. ред. - Георги Семерджиев), е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата, съобщиха от МВР.

"Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?
Как за по-малко от 1 час в извънработно време  прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор? Това реакция на „гузен негонен бяга“ ли е от страна на държавното обвинение?", питат от МВР.

По време на изслушването в парламента изрично е било уточнено от министър Рашков, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало. 

"Беше представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации. На същия през годините назад са издавани разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие. Лицето се използва от прокуратурата за "дежурен" свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента. Въпросното лице е свидетел по досъдебни производства като побоя на журналист от в. "24 часа", по дело за убийство, по дело за измама и други. Лицето е осъждано 21 пъти за извършени престъпления от общ характер. По време на охраната му лицето се отклонява от указаните мерки, посещава дискотеки и нощни барове, пътува за празници в съседни държави и извършва много други нарушения на правилата за охрана", обясняват от МВР. 

За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори. Въпреки това охраната му не е отменена. До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво, твърдят от МВР и питат:

- Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата?

- Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?

- Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?

- Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на „Вътрешна сигурност“ - МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК