Радев удостои български военнослужещи с висши офицерски звания

"Ще продължим да работим все така усърдно", коментира един от наградените

07.07.2022 | 13:28 Редактор: Петя Кръстева
Радев удостои български военнослужещи с висши офицерски звания

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът и  върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев удостои български военнослужещи с висши офицерски звания. Считано от 1 август, той освобождава с указ бригаден генерал Валентин Кръстев от длъжността началник на Щаба на съвместното командване на силите и го назначава на длъжността заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор“.  Държавният глава назначава с друг указ, считано от 1 август, капитан I ранг Галин Манев на длъжността началник на Щаба на Съвместното командване на силите и го удостоява с висше офицерско звание "флотилен адмирал".

В своето приветствие Румен Радев подчерта, че новите звания и назначения са заслужено признание за достойната служба на двамата военнослужещи, за демонстрираните ръководни качества и за техния професионализъм. Президентът посочи и че те получават новите си пагони в условията на рязко влошена глобална среда за сигурност и след приетата нова стратегическа концепция на Алианса. 

"Това означава нови предизвикателства и още по-големи отговорности", подчерта Румен Радев.  

Президентът изрази убеденост, че богатият опит на генерал-майор Кръстев, изграден на различни позиции на тактическо и оперативно ниво, ще му помогне да представи достойно българските въоръжени сили на новата длъжност. 

„Вярвам, че ще вложите сили и енергия за придобиване и развитие на нови оперативни способности като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане в Солун, за адаптация на неговите организация и дейност“, допълни Румен Радев.

В приветствието си президентът пожела на двамата офицери  здраве, сили и енергия за успешно решаване на новите задачи и предизвикателства пред техните командвания и благодари на техните близки и семейства за разбирането, търпението и подкрепата, които са важна част за успеха на удостоените с висше офицерско звание.

"Ще продължим да работим все така усърдно, ще предоставим нашите усилия, знания и умения по издигането на авторитета на Българската армия в нашето общество и пред съюзници и твърдо, устойчиво и с увереност ще отстояваме позиции, които са в интерес на Българската армия“, отбеляза генерал-майор Кръстев. Той допълни, че стабилността и прогреса на въоръжените сили са гарант за благоденствието и просперитета на нашето общество и на българската държава. 

Снимки: Президентство на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК