Депутатите се скараха заради газа, от ГЕРБ обявиха, че повече няма да влизат в залата

В крайна сметка заседанието беше закрито след дълги процедурни спорове

07.07.2022 | 13:50 Редактор: Теодора Патронова

Газовите доставки доведоха до пореден скандал в парламента. Депутатите изслушват по темата премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов.

Причината  за скандала бе искането на "Продължаваме промяната" изслушването на Кирил Петков и Александър Николов по темата за цената и доставките на природен газ да бъде закрито.

"Не виждам причина да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че газът скочи с 32 процента от началото на този месец, следващия месец ще скочи пак и вероятно въобще няма да го има", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Проблемът, който обаче виждаме в ГЕРБ - част от истината е засекретена. Те искат политическо говорене и сочен с пръсти", изтъкна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Последваха редица процедури към председателя на парламента Мирослав Иванов. И отново се стигна до словесни престрелки кой какво е свършил за диверсификацията на доставките за страната.

"В момента искате да скриете въпросите от Кирил Петков. Той беше човекът, който бе на среща с Камала Харис, траеща между 30 секунди и 2 минути, и договори евтин газ", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

От ДПС няколко пъти припомниха как се стигна до отстраняването на Никола Минчев от председателския пост.

"От 3 седмици давам възможност на новото мнозинство да си избере председател. Ако не спазвам правилника, правя предложение точката за избор на нов председател да е първа за днес", каза Мирослав Иванов.

В крайна сметка заседанието беше закрито, след близо час и 10 минути процедурни спорове. Все още няма информация какво точно са гледали депутатите, тъй като голяма част е класифицирана информация относно цената на газа и газовите доставки към страната ни.

От ГЕРБ обявиха, че няма да влизат повече в пленарна зала и да правят кворум, когато темите са безпредметни, а ще влязат в зала, само когато трябва да се гласува евентуален кабинет.

Все още няма данни дали от "Продължаваме промяната" заедно с "Демократична България" и БСП са успели да събера необходимата подкрепа от 121 депутати, за да се състави кабинет. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Анонинен
преди 1 година
Най добре да се самозатрият Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
мафии и право
преди 1 година
Защо всички про-европейски, про-натовски и про-атлантически партии у нас са крадливи мафиотски структури? Това ли е причината никой да не ги разследва и те необезпокоявано да крадат бюджетни и евро-средства? Сигнализирай за неуместен коментар