Завърши строителството на интерконектора с Гърция,Петков заминава на посещение в петък

Газовата връзка ще влезе в експлоатация след приключване на административните процедури

07.07.2022 | 09:48 Редактор: Петя Кръстева
Завърши строителството на интерконектора с Гърция,Петков заминава на посещение в петък

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на еднодневно посещение в Гърция, където по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис ще участва в официалната церемония по повод приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), съобщиха от Министерския съвет.

Събитието ще се състои на 8 юли, петък, в района на Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, ще бъде също министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. 

Реализацията на проекта, който бе започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи сериозен тласък през последните 6 месеца. 

Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Линейната част е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено. 

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури. Дотогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
подлоги
преди 1 година
Това, че е завършило строителството, не означава, че утре ще текне газ. Трябва да минат тестове, сертифициране.... А и от къде ще дпйде тоя газ, като нямаме договори? То затова цената пак скочи с 30%! Разследване и съд за виновните в управлението! Целия народ плаща за техните прищевки и далавери! Сигнализирай за неуместен коментар