Гешев: Целят овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на властта

Главният прокурор поиска ВСС да публикува на интернет страницата си внесено от него становище относно предложението на Янаки Стоилов

07.07.2022 | 08:33 Редактор: Тодор Петров
Гешев: Целят овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на властта

Главният прокурор Иван Гешев поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12.05.2022 г. становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура (от 21.01.2022 г.) за отказ да се образува досъдебно производство.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено на 19.04.2022 г. от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, съобщиха от прокуратурата.

Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации. 

Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства.

Официалната информация, разпространявана от ПРБ, се основава на събраните до момента на публикуването й доказателства,  като в нито един момент не се поставя под съмнение презумпцията за невиновност на конкретни лица, се казва в позицията.

Свидетели сме на цялостна кампания, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ). Под предлог за законодателни промени и реформи в съдебната власт всъщност се цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, което противоречи на основни европейски ценности и фундаментални конституционни принципи, посочва Иван Гешев.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК