6 села в Свищовско са на прага на бедствено положение заради проблеми с водоподаването

Хората бягат от селата, над 4000 са потърпевшите от старата ВиК мрежа

06.07.2022 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева

Шест села в Свищовско са пред обявяване на частично бедствено положение заради проблеми с водоподаването. Местните власти търсят финансиране от държавата за подмяна на водопроводите, но институциите не предприемат конкретни мерки. В село Совата назрява социално напрежение, жителите са готови да излязат на протест.

Засегнати от амортизираната ВиК мрежа са повече от 4000 души от шест свищовски села. Дружеството не може да я ремонтира, защото пари за това няма.

"Вече е въведен частичен режим на водата, проблемът е дългогодишен. Не е с водоизточниците и каптажите, където добиваме водата. Въпросът е, че не можем да я доставим в населеното място. Тръбопроводи, които са строени през 70-те, 80-те години, са силно амортизирани, ВиК екипите постоянно търсят да намерят авариите по трасето, но това е невъзможно", коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.

В село Совата само за няколко години жителите са намалели наполовина. Основната причина - липсата на вода. 

"Има вероятност още да намалеят, ако наистина не можем да им създадем условия. Сериозният проблем на селото е, че имаме водоизточник, който е изграден 70-те години. Тръбите са износени и откакто преминахме към ВиК "Йовковци", няма кой да докара пари и кой да го ремонтира. Ще стачкуваме, миналата година стачкувахме пак", закани се кметът на Совата, Тодоринка Атанасова. 

От няколко години всяко лято селото е на воден режим.

"Ние вода нямаме, с една помпа кирлива вадим, но след един месец няма да има грам вода. Когато сме на работа, бойлерът е включен, ако гръмне какво правим?", пита Георги Станков от селото.

От община Свищов са изпратили до областния управител и регионалното министерство писмо с информация колко пари са нужни за подмяната на старите водопроводи. От институциите обаче отговор няма.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК