Програма за кабинета на Асен Василев има, достатъчна подкрепа в НС - не

От Народното събрание "бълват" обвинения за търговия с депутати

06.07.2022 | 14:00 Редактор: Петя Кръстева

Готова е управленската програма на проектокабинета "Асен Василев". Документът вече е изпратен на коалиционните партньори "Демократична България" и БСП. В същото време продължава търсенето на парламентарна подкрепа за гласуването на новото правителство в пленарната зала, също и обвиненията на опозицията в "купуване" на депутати.

Номинираният за премиер Асен Василев няма да представи състав на кабинет, ако преди това няма ясна подкрепа.

"Ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в Народно събрание. Две неща сме заложили да бъдат приети от парламента преди да излязат в лятна ваканция - едното е да се завършат структурните реформи, които бяха заложени още в коалиционното споразумение. Второто е Законът за КПКОНПИ и избирането на Рашков като председател на комисията", обясни той.

Кабинетът "Василев" е готов да управлява по програма с над 40 законопроекта, които да бъдат приети в следващите 6 месеца. 

"Реално голяма част от тях обаче трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи в темпа, в който в момента сме застанали и милиардите лева, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят", заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков. 

План за работа има, но евентуалното правителство няма нито министри, нито ясна подкрепа от депутатите от останалите политически партии и независими депутати. 

"Затова е важно решението в следващите няколко дни на всеки един депутат иска ли да закрие българския парламент и да направи невъзможна тази програма да се реализира, или ще поеме държавното отговорно отношение и ще застане зад развитието на България", призова Петков.

Към момента сигурна подкрепа за кабинет "Василев" са изразили 109 депутати от "Продължаваме промяната, БСП и Демократична България. Потенциално "за" могат да получат и от шестимата независими депутати, които напуснаха ИТН. 

Левицата писа 5+ на програмата, затова ще настоява за допълнения в нея, свързани с икономиката и финансите. 

Вместо решения, от Народното събрание обаче "бълват" единствено обвинения за нови методи на търговия с депутати. Такива първи отправиха към досегашните си коалиционни партньори от ИТН. 

"Звънят на роднини на наши депутати, за да им предлагат пари и постове с цел нашите депутати да гласуват правилно. Тази яма няма дъно. Очаквам да се обадят на Трифонов", коментира Тошко Йорданов. 

Не след дълго последваха и нападки от опозицията. В свое интервю Делян Добрев от ГЕРБ намекна, че още един депутат от "Възраждане" ще подкрепи бъдещата власт. Оказа се, че става дума за Цвета Галунова, която обаче отрича твърденията. 

"Никой никога не ми е предлагал постове, пари и това е спекулация", категорична бе тя.  

От "Възраждане" подкрепиха своя депутат. "Не сме като тези търговци в храма, които са дошли да продават себе си, да продават България", изригна Костадин Костадинов.  

Междувременно от "Демократична България" приканват за диалог и протягат ръка за помирение. 

Остават броени дни, докато стане ясно дали ще бъде осигурено мнозинство в пленарната зала. Крайният срок на първия мандат изтича в петък. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК