Обвинения по време на преговори - кой е виновен ЕК да намали парите по Плана за възстановяване

Губят се милиарди от некадърност и безотговорност, спорът е заради кого

05.07.2022 | 17:36 Редактор: Елеонора Танева

Продължават разговорите за управленската програма на следващия кабинет с хоризонт от 6 до 9 месеца. След изтичането им гласуването доверие ще мине на нова проверка.

"При условие, че се прави програма за 6 месеца, трябва да има нещо за след тези 6 месеца и най-разумното е да се потърси вот на доверие", коментира Атанас Атанасов от "Демократична България". 

Приоритет номер едно ще са няколко законопроекта, както и преструктурирането на Антикорупционната комисия, която от месеци е без председател, от "Продължаваме промяната" предложиха тя да бъде оглавена от Бойко Рашков.

"В ГЕРБ са в истерия, защото успеем ли да съберем 121 депутата, първият закон, който ще приемем, ще е за КПКОНПИ, който ще започне да разследва корупцията през последните 12 години, която се е случвала в България", уточни Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"Да се надяваме, че НС ще прояви разум и все пак ще предприеме действие по приемането на този закон, защото вие много добре знаете, че вече няколко месеца този държавен орган наречен все още, не знам защо, антикорупционен, няма ръководство", каза министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков. 

Предстои да бъдат гласувани и законови промени, за да се осъществят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната очаква близо 12 милиарда лева от Европа. Именно средствата по Плана станаха повод за поредна размяна на критики между опозиция и управляващи.

"Вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция от 578 милиона евра. По трънския курс са над 1,2 млрд. лв. загубите, вследствие на промяната. Губят се милиарди от некадърност, губят се милиарди от безотговорност", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Последва отговор от Министерството на финансите. 

"Министерството на финансите е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост. В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. (...) Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията (...) към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки", пише в позицията на финансовото министерство. 

Очаква се в програма на кабинета "Василев" да залегнат икономически, здравни и социални мерки.

Утре трябва да стане ясно дали Асен Василев ще събере 121 гласа, нужни, за да успее неговия кабинет. Също така се очакват и имената на министрите, които предлага.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК