Русия спря издаването на туристически визи за българи

Тази година по Черноморието ни се очакват най-много туристи от европейските страни

04.07.2022 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Руската федерация е спряла да издава туристически визи от България. На практика така се ограничава възможността на българските граждани да пътуват до Русия. А като причина се изтъква липсата на персонал в консулския отдел.

Румяна Любенова е туроператор от 17 години. Споделя, че въпреки войната, това лято също е имало интерес от българите туристи за екскурзия в Русия.

Малко над 4 хиляди са български туристи, които са избрали за дестинация Русия миналата година.

"Войната и дипломатическите отношения няма да повлияят на хората, които пътуват, защото има различни случаи и с други държави, които нямат посолства в България, и трябваше да се ходи до Белград, или Букурещ за виза", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

Според експертите и в момента има много руснаци по българското Черноморие, тъй като голяма част от тях вече имат имоти или бизнеси в страната. Заради ограниченията за пътуването от началото на войната най-често избират маршрута през Истанбул и Белград, за да стигнат до България.

"В добрите години можехме да разчитаме на половин милион руснаци да бъдат в България. И по същия начин, ако се върнем преди годините на Ковид-19, имахме някъде около 50 000 българи, които пътуваха към Русия", допълни Драганов.

Тази година по Черноморието ни се очакват най-много туристи от европейските страни.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
джеко
преди 1 година
Аууу, каква, каква футболна драма драги зрители. Сигнализирай за неуместен коментар