Преговорите за кабинета "Василев": Не разпределят министерства, обсъждат приоритети

Най-безумното нещо в момента е да затворим вратата на парламента и да отидем на избори, коментира Георги Свиленски

04.07.2022 | 14:02 Редактор: Ваня Кузманова

Експертна група трябва да създаде програмата за работата на бъдещия кабинет "Василев" в законодателната ѝ част, с конкретни приоритети в нея, по които да се работи в следващите от 6 до 9 месеца, ако кабинетът бъде одобрен от пленарната зала. 

"Безплатни лекарства за деца до 14 години - неща, които българското общество очаква. Когато ги представихме, нямаше някакви несъгласия. Работната група трябва да обобщи всички предложения и да бъде представен окончателният материал. Трябва да има правителството. Най-безумното нещо в момента е да затворим вратата на парламента и да отидем на избори. Не сме говорили по темата за министерства и министри", каза депутатът от БСП Георги Свиленски. 

"Трябва да се състави кабинет с много ясна програма, която да даде ясен отговор на всички какво точно искаме да направим с мандата на това правителство", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. 

"Ние държим на повече от 121 депутати, защото сме наясно, че за да има стабилна работа, в която работим за доходите на хора, трябва да имаме мнозинство. Важно е това да се случва в една стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи", каза министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. 

"Колеги не са обсъждали разпределения на министерства. Единственото нещо, което говорихме, бяха 6-7 законодателни приоритета, които Народното събрание трябва да свърши през следващите 6 месеца", посочи министърът на спорта в оставка Радостин Василев. 

"Честно казано довчерашното мнозинство е изчерпано. То вече доказа несъстоятелността и безпомощността си да управлява", заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов. 

До сряда се очаква да станат ясни имената на бъдещите министри, както и разпределението на квотите между отделните партии. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК