Протест пред сградата на правителството в Скопие срещу френското предложение

Протестът беше подкрепен и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ

03.07.2022 | 07:45 Редактор: Ваня Кузманова

Послания срещу френското предложение, призив да не се подписва и искания за оставки прозвучаха на протеста пред сградата на правителството в Скопие под мотото "Ултиматум - Не, благодаря". Официален организатор не беше обявен, но протестът беше подкрепен от политически партии и граждански организации, според които предложението на Франция е изключително лошо за македонския народ и македонските национални интереси.

Ораторите - общественици, журналисти, преподаватели и представители на сдружения призоваха правителството да не подписва предложението с посланието "Македония е всичко, което имаме и ние никога и при никакви условия няма да се откажем от нея".

Според участниците отричането на правото на самоопределение и обуславянето на македонската евроинтеграция с приемането на едностранно заличаване на културно-историческите особености и непризнаване на езика не е част от критериите за членство в ЕС, нито правило сред държавите членки.

Протестът беше подкрепен и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто председател Христиан Мицкоски заяви: "Не ни трябва Европа, ако трябва да ни асимилират".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК