МТС: Към 30 април задълженията на транспорта на Столичната община са за 69,7 млн. лв.

Вече се работи по създаването на механизъм за обективно определяне на размера на компенсациите за автобусни превози

01.07.2022 | 16:43 Редактор: Теодора Патронова
МТС: Към 30 април задълженията на транспорта на Столичната община са за 69,7 млн. лв.

На заседание на работна група между представители на Министерството на транспорта и съобщенията и Столичната община бяха одобрени разчетите за приходите и разходите на дружествата, които осигуряват транспортната мрежа на столицата.

Към 30 април 2022 г общо задълженията на транспортните оператори в структурите на Столичната община са в размер на 69,7 млн. лв., като от тях текущи са 25,3 млн. лв., а просрочени – 44,3 млн. лв., съобщиха от Министерството на транспорта.

Представителите на министерството и Столичната община вече работят по създаването на прозрачен механизъм за обективно определяне на размера на компенсациите и субсидиите за автобусни превози.

Първоначалното искане на Столичната община беше за допълнително финансиране от 143 млн. лв. за покриване на загуби на обществения транспорт. Позицията на Министерството на транспорта и съобщенията е, че това трябва да бъде сериозно аргументирано. Останалата част от исканата субсидия в размер на 73,7 млн. лв. може да бъде финансирана на втори транш от държавния бюджет за 2022 г. За отпускането й отново ще трябва да бъдат представени подробни разчети.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК