Редица нарушения в държавните болници, Сербезова: Задълженията са 600 млн. лв.

"За изминалите шест месеца от инспектората на МЗ са извършени 64 проверки", заяви тя

01.07.2022 | 15:50 Редактор: Искра Ангелова
Редица нарушения в държавните болници, Сербезова: Задълженията са 600 млн. лв.

Към 31 март 2022 година на база на междинни финансови отчети общите задължения на държавните болници са 600 млн.лв., а просрочените задължения са 113 млн.лв., посочи министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова.

"За изминалите шест месеца от инспектората на МЗ са извършени 64 проверки. Всички лечебни заведения са представили бизнес-програми за предстоящите три години, а ние сме одобрили три от тях", допълни тя.

В някои болници проверките продължават.

"В "Александровска" и "Пирогов" са назначени прокуристи, които да помогнат финансовото състояние да се стабилизира", подчерта Сербезова.

"В "Пирогов" са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени без да се съобразява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на МЦ в Царево, въпреки че не възнамерява да строи, "Пирогов" не е прибрало своето имущество оттам", обясни доц. Васил Пандов.

В УМБАЛ "Света Екатерина" за 10 години има само 1 проверка.

"Има нарушения в разходите за медицинско оборудване - сключване на договор с фирма доставчик преди споразумението за финансиране от МЗ, сключване на договор за невалидна оферта. 85% от всички средства медицински дейности през 2019-2021 г. са давани на директора - в размер на 952 570 лева", добави доц. Пандов.

За Онкохематологията той изнесе данни за нарушения при бракувани лекарствени продукти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК