Изтича срокът, даден ни от Русия, за отмяна на изгонването на 70-те дипломати

Митрофанова заплаши със скъсване на дипломатическите отношения

01.07.2022 | 07:01 Редактор: Петя Кръстева

Изтича срокът, даден ни от Руската федерация за отмяна на изгонването на 70 руски дипломати. Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова постави ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения, ако не промени решението си до днес в 12 часа.

Тя е връчила вербална нота на Министерството на външните работи, с която се поставя искане за оттегляне на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. 

В своя позиция от руското посолство заявяват, че считат, че "обявяването на 70 служители на руските дипломати на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, абсолютно неоснователен и провокативен акт, който подкопава основата  на нашите отношения".

В публикация във Facebook министър-председателят в оставка Кирил Петков се обърна към Руското посолство да оттегли нотата, заявявайки, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Президентът Румен Радев пък призова Петков да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. 

Припомняме, че след новината от руското посолство последва късен председателски съвет в Народното събрание, на който бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев. Генчовска подчерта, че тя не е подписвала вербална нота за изгонването на руските дипломати и в момента решението на дипломатическата криза е в ръцете на премиера в оставка.

Представителите на "Има такъв народ" и "Възраждане" отново използваха момента, за да обвинят Кирил Петков във вземането на еднолично решение, твърдейки, че той е използвал службите за своя цел.  

Харесайте Facebook страницата ни ТУК