Руското посолство за призива на Петков: Това беше като разговор между глухи

"Тези действия са рязко подкопаване на нашите отношения", заяви Елеонора Митрофанова

30.06.2022 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
Руското посолство за призива на Петков: Това беше като разговор между глухи

Руският посланик Елеонора Митрофанова очаква благоразумие при разрешаването на дипломатическия конфликт с България, след като 70 дипломати и членове на административния и техническия персонал бяха обявени за персона нон грата. В интервю за ТАСС дипломатът определи ситуацията като безпрецедентна и провокативна.

"След консултации с Москва, след като се съвзехме от шока, защото ситуацията е абсолютно безпрецедентна, подадохме протестна нота срещу решението да се обявят нашите колеги за персона нон грата. Това е неоправдан, провокативен акт от страна на правителството, по същество временно правителство, което изпълнява задълженията си. Това действие подкопава основите на нашите двустранни отношения. Руската страна напълно отхвърля тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на нашите колеги за персона нон грата. Обявяването за персона нон грата е много сериозен акт, който означава, че дадено лице е извършило нещо сериозно и незаконно на територията на България", каза Митрофанова.

"Какво направи нашият технически персонал - шофьори, инженери, готвачи и други? И ако говорим за обявяването на дипломат за персона нон грата, моля, представете поне минимални доказателства за неговите незаконни действия. Не можете просто да поставяте такова клеймо на 70 души. В крайна сметка това противоречи дори на правата на човека. Ето защо поставихме условие за отмяна на решението за обявяване на нашите колеги за персона нон грата. Очакваме отговор от Министерството на външните работи до 12 ч. на обяд в петък. Ако няма отговор или той е отрицателен, ще поставя пред президента на Руската федерация въпроса за закриване на посолството, което би означавало прекъсване на дипломатическите отношения. Това е крайно нежелателно и абсолютно вредно за нашите дългогодишни и много сърдечни отношения", допълни тя, цитирана от БГНЕС.

Дипломатът коментира и призива на служебния премиер Кирил Петков към руското посолство да оттегли нотата си в името на бъдещите отношения. "Това беше като разговор между глухи, нашата нота се отнася за едно нещо, а отговорът на министър-председателя в оставка беше на съвсем друга тема. В изявлението на Кирил Петков се казва, че в посолството им в Москва работят 12 дипломати и те са готови да ни оставят 43 души, което също не е вярно, ако проследите нотата, която получихме, остават ни само 20 дипломати. Готови сме да преговаряме за съкращения на персонала, това е допустим въпрос, тази тема може да бъде обсъдена. Но основното, което казахме, е, че 70 души, работещи на различни позиции в дипломатическите ни мисии, са обявени за персона нон грата. Този акт поставя своеобразен позорен печат върху тях, който ще попречи на бъдещата им кариера, ще ограничи възможността им да пътуват в Европейския съюз, включително в България, където много от тях имат приятели".

Руският посланик се изказа отрицателно за решението за закриване на консулските мисии на двете страни. 

"Закриването на Генералното консулство в Русе е огромно подкопаване на нашите взаимни отношения, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са големи консулски окръзи, където хората се обръщат към консула с различни нужди, например за обработка на документи и получаване на визи. Бизнесмените, които не винаги могат да пътуват до Москва или София, за да получат визи или съвет, постоянно търсят помощта им. Тези действия са рязко подкопаване на нашите отношения", подчерта Митрофанова.

Тя определи реакцията на българските политици на развитието на дипломатическия скандал като адекватна. 

"Българските политици са адекватни хора, много от тях, особено юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е абсолютно незаконно. Освен това президентът на страната заяви, че изобщо не знае за случая, а Съветът за сигурност не е гласувал такова решение. Не е ясно въз основа на какво и кой е взел такова решение и е набелязал тези 70 души като персона нон грата. Очакваме отговор на нашата нота, очаквам да има разумно отношение и с такава стъпка да не рискуваме да поставим отношенията между държавите ни на ръба на разрива", добави още тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
User
преди 1 година
Чемодан, вокзал, Москва!!! Сигнализирай за неуместен коментар