Валерий Тодоров: Нотата е средство за натиск и Митрофанова ще го използва докрай

Не трябва да се допуска безизходна ситуация, призова журналистът

30.06.2022 | 21:41 Редактор: Елеонора Танева
Валерий Тодоров: Нотата е средство за натиск и Митрофанова ще го използва докрай

Отношенията между България и Русия не трябваше да стигат до поставяне на ултиматуми. Това коментира журналистът Валерий Тодоров пред Bulgaria ON AIR. 

"Ние трябва да се отнесем към ултиматума съвсем сериозно, не трябва да се допуска безизходна ситуация. Съмнително е руската страна да оттегли нотата. Не можем да се съмняваме в остротата на реакцията. Външно политическите отношения не трябва да стават жертва на вътрешнополитически противопоставяния", заяви журналистът. 

И добави, че е съмнително Петков да убеди Елеонора Митрофанова да оттегли нотата. 

"Това е средство за натиск и тя ще го използва докрай, ние сме в уязвима позиция. Такъв рекорд в изгонването на дипломати, само Чехия е изгонила 63-ма след взрив във военни заводи със съмнение за саботаж. Полезен ход няма сега, всеки следващ ще е обидно непълноценен за дипломатическите отношения", добави Тодоров.

Според него решението е взето от Кирил Петков без нужното съгласуване. 

"Смятам че един такъм въпрос подлежи на дебат, въпреки че явно е бил обсъждан преди 20 дни. Никой няма право да взима такова решение, още повече решение със стратегическа перспектива да го взима правителство и премиер в оставка", допълни Валерий Тодоров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК