Държавата дава 25 ст. отстъпка на литър гориво: Има ли спекулация?

Според ГЕРБ е възможно бензиностанциите накрая да платят повече, отколкото държавата ще плати

30.06.2022 | 19:26 Редактор: Теодора Патронова

Крие ли рискове отстъпката от 25 стотинки на литър в бензиностанциите у нас? За тази цел при покупка ще трябва да се издава фактура на всеки клиент, като се вземат част от личните му данни. 

Държавата ще компенсира с 25 ст. на литър всеки български гражданин, който зарежда дизел, бензин или газ. След като бъдат въведени компенсациите от 25 ст. на литър, сметка за заредени 21 литра бензин, няма да е 73,40, а 68 лв. За да се получи отстъпката на касите на бензиностанциите ще издават фактури. Събирането на личните данни ще става от продавачите.

Така ще трябва още персонал и допълнителна памет, за да се съхранява информацията, опасяват се от бранша. А според ГЕРБ е възможно бензиностанциите накрая да платят повече, отколкото държавата ще им върне. Така не е ясно дали няма да има обекти, които да не получат обратно направената отстъпка.

"Без да е повишена цената на акциза, без да е повишен ДДС за горивата, българските граждани и фирми плащат с 1 лев повече, в сравнение с предходни периоди с идентични цени на пазара", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

"Няма спекула, говорихме с КЗК, свикахме ги. Този 1 лв., за който се говори, че изчезнал в чужди сметки, е много порочна практика. ГЕРБ ни обвиняват за едни неща, които те са сътворили през годините, те знаят че това са слабости в системата, които те атакуват", изтъкна Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Венцеслав Пенгезов вече е затворил бензиностанцията си и вижда проблем с цените.

"Цени, които човек като мен, който продава горива от 1997 година, бих определил като недостатъчни, за да покрият разходите им, което означава, че общо взето се цели овладяване на една голяма част от пазара", поясни той.

Промените влизат след 15 дни от решението на депутатите, освен ако президентът не издаде указ, след който с разрешението на председателя на Народното събрание, да излезе извънреден брой на държавния вестник. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК