ДДС за бира и вино 20% вместо 9%: Ресторантьорите са в паника, вдигат цените тройно?

"Нинова ни обеща, че малкият и среден бизнес ще са абсолютен приоритет", заяви Ричард Алибегов

30.06.2022 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Пореден удар за бизнеса, след като вчера беше гласувано мярката от 9% за слабо алкохолните напитки да бъде премахнато и да се възстанови ДДС-то от 20%. На този фон - туристическият бранш все още чака гласуването на компенсации, които да помогнат на бранша заради драстичното поскъпване на тока.

Още с встъпването във власт на управляващата коалиция, на туристическия бизнес е обещано, че данъкът добавена стойност за ниско алкохолните напитки, като бира и вино, ще остане 9% до края на годината. Вчера обаче, парламентът гласува облекчението да бъде спряно.

"Секторът е в паника като цяло. Преработват се менюта. Както знаете, всички менюта са напечатани за летния сезон. Хората преработват менюта. Когато министър Нинова беше избрана за министър на икономиката, целият бранш беше на среща при нея. Тя ни обеща, че малкият и среден бизнес ще са абсолютен приоритет и че БСП ще на направи всичко възможно ДДС-то да остане до края на годината. Можем да погледнем тук как са гласували от БСП - 25 против, само 1 "за", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Бизнесът чака и гласуване на облекченията за високите сметки за ток, които спират от утре.

"При компенсиране на цените по схемата, която ние сме предложили, в държавната енергетика ще остане печалба от 1, 5 млрд. лева. Ако не се прави компенсиране, тази печалба ще е над 5 милиарда. Някой иска да окраде тези пари, очевидно, или е некадърен да разбере елементарните сметки", възмути се председателят на АИКБ Васил Велев.

От бизнеса споделят, че ако трябва да включат разходите си без компенсации в цените, то те ще се увеличат драстично.

"Ще трябва да се вдигнат цените близо 3 пъти, което е невъзможно за икономиката, защото няма такава платежоспособност. Ние сме в една въртележка, която предимно се финансира с кредити и заеми, но това е до време", допълни Алибегов.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК