Бюджетният маратон продължава с караница за компенсациите за горивата и парите за МВР

Депутатите са готови да работят до късно, за да приемат актуализацията

30.06.2022 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

Втори ден продължава бюджетният маратон на депутатите. Днес те обсъждат помощта от 25 стотинки на литър гориво от 1 юли. На моменти градусът на напрежение в залата се повиши. 

Отстъпката от 25 стотинки да се отпуска не за всички, а само на най-нуждаещите се. Предложението дойде от ГЕРБ. Опозицията поиска подоходен критерий за получаване на помощта.

"Според това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лева, работещите - 12 лева, а богатите ще получат 100 лева. Трябваше да е таргетирано", изчисли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Критиката, че това е на калпак и трябва да е подоходна политика, е резонна", коментира депутатът от ДБ Георги Ганев.

"Ако има възможност за механизъм, трябва да се измисли. Има криза, трябва да се действа бързо да се подпомогнат максимално хора", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"Крайно недостатъчна е отстъпката от 25 стотинки", каза народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова.

Тази мярка ще струва на бюджета 150 млн. лв. Отново за пари депутатите се скараха и по темата трябва ли на МВР да бъдат отпуснати допълнителни средства за увеличение на заплатите.

"Инфлацията, която официалната статистика сочи, е около 16%. На второ място работещите в МВР нямат възможност да упражняват друга професия, за да увеличават своите доходи", аргументира се депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски.

"Комисията подкрепи увеличение на бюджета за персонала със 175 млн. лв. и записахме, че увеличението на заплатите ще е 20% от 1 юли", уточни Снежанка Траянска от ИТН.

"Ще подкрепим всички предложения за 100, за 200 милиона. Щом са за заплати, ще ги подкрепим. Но защо не го направихте последните 12 г.?", попита  Георги Свиленски от БСП.

Ожесточен дебат имаше и за това редно ли е с актуализацията на бюджета да се отпуснат повече пари за Столичната община. Кметът на София поиска допълнително финансиране заради енергийната криза и проблемите с градския транспорт.

Депутатите са готови да работят, докато не приключат приемането на актуализацията на бюджета. Тъй като няма ясно изразено мнозинство, не е сигурно кои текстове ще бъдат приети и кои - не.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК