Преди връчването на мандата: Преговорите за коалиционно управление са в задънена улица

Без промяна в позицията на БСП приключи едночасовата среща с премиера в оставка Кирил Петков

30.06.2022 | 13:41 Редактор: Ваня Кузманова

Малко повече от 24 часа преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат на "Продължаваме промяната", преговорите за коалиционно управление с БСП са в задънена улица. 

Без промяна в позицията на БСП приключи едночасовата среща с премиера в оставка Кирил Петков. Така засега преговорите за кабинет с "Продължаваме промяната" няма да се възстановят след решението за изгонване на 70 руски дипломати. 

"Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата за преговори, когато има друг премиер. Ще си решат въпроса сами. Не се месим, казахме, че е неприемлива кандидатурата му", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

Петков призна, че е допуснал грешка, но изрази оптимизъм, че все пак има място за диалог. 

"Хубавото е, че диалогът продължава. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитията. Всъщност решението трябваше да си излезе от и в съответствие с институциите, които са работили по тази теза. За да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо", посочи премиерът в оставка Кирил Петков.  

Нинова обясни причината за вчерашните си твърдения. 

"Казахме "еднолично", защото Министерският съвет не е вземал такова решение", каза тя.  

От "Продължаваме промяната" все пак признаха, че ще се обсъдят и други имена за премиерския пост, но решението ще е общо. 

"Имаме си изпълнителен съвет в партията. Това са много хора, които трябва заедно да помислим. Въпросът оттук-нататък е да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение", коментира Петков.  

Партньорите от "Демократична България" също очакват името на кандидата на "Продължаваме промяната", за да преценят дали ще го подкрепят. 

"Ще направим всичко възможно, спазвайки принципите си, страната да не влезе в серия от избори. Не сме обсъждали никакви имена. Това е право на мандатоносителя. В момента, в който те обявят техния кандидат за премиер, ние ще вземем своите решения", заяви депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев. 

Кой ще бъде предложен за кандидат за премиер с първия проучвателен мандат трябва да бъде решено до утре следобед, когато президентът ще го връчи на "Продължаваме промяната".

След като първият мандат бъде връчен от "Продължаваме промяната" ще имат 7-дневен срок да излъчат проектокабинет. Точно толкова ще бъде времето и за да намерят подкрепа за него. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК