"Алфа Рисърч": Българите предпочитат съюз с НАТО и ЕС, отколкото с Русия

Най-много са привържениците на европейската интеграция сред избирателите на "Демократична България"

30.06.2022 | 13:20 Редактор: Теодора Патронова

На фона на очертаващото се ново разделение в Европа след началото на руската инвазия в Украйна близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия. Това показва национално представителното изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 6-16 юни сред 1000 души по поръчка на Институт "Отворено общество" - София.

39% от анкетираните подкрепят съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа подобно на това от времето на Студената война. "За" съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 23%.

Най-много са привържениците на европейската интеграция сред избирателите на "Демократична България" - 96%. Най-слаба е от електората на "Възраждане".

Три са формациите, при които подкрепата за Русия доминира сред избирателите им. Това са гласуващите за БСП - там 56%, следва "Възраждане" и новата формация на Стефан Янев съответно с 49 и 38 на сто.

Очаквано най-слаба е подкрепата за Русия сред избирателите на "Демократична България". Много малко са и гласоподавателите на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и ГЕРБ, които биха подкрепили съюз с Русия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Booster
преди 1 година
Избирателите на ДПС разбраха ли въпросите? Сигнализирай за неуместен коментар