Експерти: Изгонването на дипломатите ще доведе до скъсване на отношенията ни с Русия

Според журналиста Асен Агов обаче е било крайно време да се случи това

29.06.2022 | 19:13 Редактор: Ваня Кузманова

Според конституционалиста проф. Пламен Киров премиерът в оставка Кирил Петков няма право да взима еднолични решение, без съгласуване с Министерския съвет и с необходимите доказателства от службите. 

"Има ли доказателства за такава дейност. Прокуратурата, доколкото разбирам нищо не знае за такова нещо. Най-малкото службите, ако мислят, че имат такова деяние, трябва да уведомят прокуратурата", заяви конституционалистът проф. Пламен Киров. 

След като България намали дипломатическото си присъствие в Москва, реципрочно мисията на Руската федерация у нас ще бъде свита поне 3 пъти, казва Милен Керемедчиев. 

"Това, което се прави е намаляване на дипломатическите отношения на двете страни до минимум. Българските дипломати в Руската федерация са 10-15 и се вижда, че ще бъдат намалени 3 пъти, до около 50 човека", посочи бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

"Ще стигнем дотам да скъсаме дипломaтически отношения с Русия, с последици десетилетия напред", заяви конституционалистът проф. Пламен Киров. 

Според журналиста Асен Агов обаче е било крайно време да се случи това, тъй като в руското посолство над 100 души се занимават с шпионаж под прикритие на дипломати. Изгонването на руските дипломати и затварянето на консулствата ще доведе и до сериозни последици за българската страна и руските граждани у нас. 

"Всички руски граждани в България няма да могат да извършват елементарни консулски услуги – документи, легализации, визови услуги", каза Милен Керемедчиев.  

А докато се намери персонал, консулствата у нас ще бъдат затворени за поне месец. Новината за това предизвика остра реакция от страна на кмета на Русе. Пенчо Милков определи случилото се като разрушителен акт и безпрецедентно своеволие. 

Генералният консул в Русе Андрей Громов, който е спряган за един от експулсираните руски дипломати, е в отпуск от седмица и се намира в Москва. От Руския клуб в града отказаха да коментират.

Вижте повече в репортажа на  Даяна Георгиева.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК