Ето част от изгонените руски дипломати, общо 200 души ще се качат на самолета за Москва

Срокът за напускане на България е полунощ на 3 юли

28.06.2022 | 21:36 Редактор: Елеонора Танева

Вълна от реакции след новината, че България гони 70 руски дипломати. Тя беше съобщена от премиера в оставка Кирил Петков. На посланик Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и списък с имената на дипломатите, които следва да напуснат територията на страната ни до полунощ на 3 юли. 

Дипломатите работели срещу интересите на страната. Петков отказа да даде повече подробности с мотива, че информацията е класифицирана. Само подчерта, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби.

"Всички те са дипломати към руското посолство, не говорим за хора извън руското посолство. Те са взимали различни официални роли, но са извършвали несвойствени дейности за тези дипломатически позиции", коментира Петков.

И поздрави българските служби за свършената работа. 

"Искам да поздравя българските служби, МВнР, че са си свършили работата. И искам да кажа на всички страни, че който работи срещу интересите ни, ще бъде призован да си ходи в страната", добави премиерът в оставка.

Министерство на външните работи съобщи, че на посланик Елеонора Митрофанова вече е връчена вербална нота и списък с имената на 70-те дипломати. Това би означавало рекорден брой изгонени дипломати, което ще намали руската дипломатическа мисия с две трети. Във връчената вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург. 

Пред руската информационна агенция ТАСС съветник-посланикът Филип Воскресенски потвърждава, че той е сред дипломатите, които ще трябва да напуснат страната заедно с генералните консули на Русия във Варна и Русе и директорът на Руския културно-информационен център в София. По думите му, заедно с членовете на семействата на дипломатите, общо 200 души ще трябва да напуснат страната. Той не отговаря на въпроса каква ще е реакцията на Москва, но коментира, че решението сериозно усложнява дипломатическите отношения между двете държави. 

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че това е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. Тя уточнява, че решението не е взето от Министерския съвет, нито е било обсъдено на коалиционен съвет. А Владислав Панев от "Демократична България" коментира пред журналисти, че партията приветства изгонването на руските дипломати.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК