Нови тарифи за пътниците в градския транспорт от 1 октомври

Цената на билета от 1,60 лв. вече ще важи за определен период от време

28.06.2022 | 19:23 Редактор: Ваня Кузманова

От 1 октомври Столичната община планира въвеждане на нови тарифи за пътниците в градския транспорт. Предвижда се запазване на цената на билета от 1,60 лв., като вече ще важи за определен период от време. 

Въвеждат билети 30+ и 60+, които допълват сегашния превозен документ за градския транспорт. В рамките на 30 минути за 1,60 лв. пътниците ще могат да се прекачват неограничен брой пъти, като същото важи и за билета 60+, който е на цена от 2,20 лв., а времето е един час. 

Основната цел е да се предостави възможност за пътуване съобразно нуждите на пътниците и основната задача е да запазят цените на основните превозни документи и дългосрочните карти, за да може да се привличат нови пътници в градския транспорт и възможността да се снабдяват с превозни документи по най-различни канали", посочи зам.-председателят на комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков. 

Ако през първите 30 минути пътникът се прекачи безплатно на друго превозно средство, той ще завърши пътуването си, независимо от неговата продължителност. Повечето столичани одобряват идеята, тъй като според тях е почти невъзможно придвижването до крайна цел без прекачвания.

Предвижда се билетът, продаван от водачите да бъде с нова цена от 2 лв. Друго предложение на групата от съветници от всички партии е цената на билета, закупен от касата на метрото, също да бъде 2 лв. 

"Продажбата от шофьор да бъде по-скъпа, защото основната работа на шофьора е все пак да управлява, а не да продава билети. Те предлагат билетът, който се продава на каса в метрото да стане 2 лв., а ние няма как да подкрепим такова предложение, няма аргументи за него, не е справедливо и не може всички насила да ползват електронните билети", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.  

Новата билетна система трябва да бъде въведена от есента, като се предвижда и въвеждането на нощен транспорт. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК