Радев поиска от ДБ изход от кризата, Христо Иванов вижда шанс в първия мандат

Закриването на спецсъдилищата е само първата крачка, заяви президентът

28.06.2022 | 10:33 Редактор: Тодор Петров

"Българите, в своите тревоги от растящите цени, продължаващата война и неизвестността очакват политиците да вземат адекватни решения. Очакват усилия от страна на институциите, така че да бъдат решени техните проблеми. Важно е да работим така, че България да не остава в периферията на ЕС. Това изисква единна и последователна външна политика. Искам да ви поздравя във вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от фокуса на кабинета. Тя е една от причините за срива на доверието", заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с "Демократична България" за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

"Предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефекта от забавянето на тази реформа. Закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг и много важен път, който трябва да се извърви", подчерта държавният глава.

"Много е важно да се намери баланс между това, че трябва време и значителни усилия от партиите и народните представители в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои много работа да се приема бюджетът, да се постави законодателна основа за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. Разчитам на вашия политически опит за намиране на този важен баланс. Голямата тема е има ли потенциал това НС да формира ново управленско мнозинство и какви механизми виждате това да се случи", настоя Радев.

"Очертахте кризите, в които се намираме. Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Целта на Конституцията е да има правителство и да не се стига до предсрочни избори. След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект - кризата на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените проблеми. От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат. Той е този, който продължава да е най-натоварен с очакване за отваряне на нова страница в политическия процес", отговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Ще работим да се продължи съдебната реформа. Не може да се случи без широко съгласие. Не мисля, че изпълнителната власт или кабинетът са основните фактори за забавянето. То се случи в парламента. Това важи и за опозицията, която много обича да говори за диалог. Продължавам да съм скептичен, че нови избори ще ни дадат магическо решение на проблема. Българската политическа класа не знае как да си говори и как да застава зад приоритети", каза още той.

Владислав Панев от ДБ посочи на свой ред, че кризата на доверието между политиците и на обществото към политическата система е голяма.

"Ситуацията е изключително тревожно, но някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие, доколкото е възможно", отбеляза той.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК