Подписаха споразумение за 78 млн. евро за разширяването на хранилището в "Чирен"

Инвестицията ще бъде за изграждане на надземни съоръжения и 45 км газопровод

27.06.2022 | 12:08 Редактор: Елеонора Танева
Подписаха споразумение за 78 млн. евро за разширяването на хранилището в

"Булгартрансгаз" ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) подписаха грантовото споразумение за финансиране на разширението на ПГХ "Чирен".

Подписването на споразумението беше отбелязано на официална церемония в Люксембург в рамките на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов получи споразумението от Комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон, съобщиха от "Булгартрансгаз".

През 2021 г. Европейската комисия включи разширението на подземното газово хранилище Чирен в 5-я списък на проекти от общ интерес за ЕС, а на 27 януари 2022 г. обяви, че е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF).

Разширението на ПГХ Чирен е един от одобрените пет енергийни проекта и единственият от областта на природния газ за финансиране със средства от ЕС. Съгласно грантовото споразумение за реализацията на проекта се отпуска съфинансиране в размер до около 78 млн. евро по CEF.

Проектът цели увеличаване на капацитета за съхранение на природен газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на добив и нагнетяване до 8-10 млн. м3/д.

Целевите параметри за разширение на хранилището ще бъдат постигнати чрез изграждане на надземни съоръжения, сондажи и газопровод с дължина около 45 км.

Избраният подход за реализиране на проекта за разширение на хранилището позволява нормалната му експлоатация през целия период на планираните дейности до въвеждане в експлоатация на новата инфраструктура. Планира се поетапното въвеждане в експлоатация на инфраструктурата да завърши до края на 2024 г.

Разширението на Чирен е от първостепенна важност не само заради ролята си на източник на газ при прекъсване на доставките. В тази връзка плановете за динамично развитие на газовата инфраструктура в региона обуславят необходимостта от съответстващото развитие и разширение на ПГХ „Чирен“. Наличието на достатъчен капацитет за съхранение и съответно за добив и нагнетяване на газ е от ключово значение за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници на природен газ, включително на LNG.

Новите технически параметри на ПГХ „Чирен“ ще имат принос за изпълнението на ключови общоевропейски приоритети за диверсификация на източниците на природен газ, гарантиране на сигурността на снабдяването, осигуряване на допълнителна гъвкавост, повишаване на пазарната интеграция и стимулиране на конкуренцията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
новата мафия
преди 1 месец
Каква полза от разширяване, като е празно и няма от къде да се напълни? Петков и Василев спряха доставките по договора с Газпром, а алтернативи няма! Сега плащаме на посредници 30% повече пак за руски газ! Защо прокуратурата не се самосезира за тези мащабни далавери? Сигнализирай за неуместен коментар