"Галъп": 50,5% от българите не одобряват свалянето на правителството, 57,9% не искат нови избори

41% от анкетираните считат, че правителството е паднало след преврат от мафията, 19,5% подкрепят теорията, че го е свалила Русия

27.06.2022 | 10:36 Редактор: Елеонора Танева

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици. Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява "Продължаваме промяната" пред ГЕРБ. 

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на  "Галъп Интернешънъл" сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни.

48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не го одобряват. 

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

Надделяват очакванията отново "Продължаваме промяната" да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%).

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа "имаше преврат от страна на мафията" (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), "свали го Русия" (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни).

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
мафия на квадрат
преди 1 година
Чака ни коалиция ПП-ГЕРБ-ДПС! Про-европейска, натовска и про-американска! И ... антинародна! Но, след изборите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
съмнение
преди 1 година
90% от българите бият шута на това правителство и на премиера Сигнализирай за неуместен коментар