Защо има риск България да загуби 12-те милиарда от Плана за възстановяване?

До края на годината ще получим над 2,5 млрд. лева

26.06.2022 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

България рискува да загуби 12-те милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост. За това предупредиха депутати от управляващата коалиция през изминалата седмица след двата провалени пленарни дни. Причината - липса на синхронизация на 23 закона с европейското законодателство.

Задължително условие за получаването на 12-те милиарда лева са реформите. Без приемането на над 20 закона - България няма да получи финансов превод.

"Това, което аз виждам е, че отиваме към избори. То ние нямаме кворум в зала", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Текстовете обаче били подготвени за разглеждане.

"Администрацията, която пише в момента текстовете, са хора с професионален опит от 20 години. Тези хора отдавна са със знанията и възможностите и тези проекти са готови", допълни Митев.

"България няма да получи парите, ако парламентът не вземе тези решения. Трябва ни физическо време за необходимите промени с цел синхронизиране с европейското законодателство", поясни народният представител от БСП Вяра Емилова.

Така ако парламентът бъде разпуснат - българските милиарди остават мираж. Бившите партньори в управлението от "Има такъв народ" са готови да работят и подкрепят нужните закони, но отхвърлиха упреците, че носят вина за липсата им.

"Защо сега започва да се бърза с тези 22 законопроекта е проблем на Кирил Петков, неговият председател на НС, който ние свалихме, обичайно гледаше законопроекти на опозицията и губеше време, вместо да гледа тези закони", категоричен е депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

А от "Възраждане" предлагат да се иска предоговаряне по Плана. Причината - рискове за България заради изискването до три години да намалим вредните емисии с 40%.

"Което значи с прости думи, че след три години ние трябва да затворим ТЕЦ-овете. За година имаме печалба от 4 млрд. лева от продажба на ток, което означава, че до три години ние ще имаме въпросните 12 млрд. лева от Плана за възстановяване", подчерта Цончо Ганев от "Възраждане".

До края на годината обаче със сигурност ще получим над 2,5 млрд. лева, като 1,2 млн. лв. ще бъдат преведени в началото на септември. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
крадци
преди 1 година
А къде бяха до сега, да приемат тези закони? Какво правиха 6 месеца? По-добре да загубим тези милиарди, от колкото да ги откраднат родните ни политици-мафиоти!Колко милиарда от ЕС бяха откраднати от 2007г. до сега? Къде потънаха? В дълбоки и тайни офшорни сметки.... Сигнализирай за неуместен коментар