Хиляди на празника в "Граф Игнатиево", затварят авиобазата за 3 години

Пилотите показаха висш пилотаж

25.06.2022 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Самолети от военните ни бази се събраха на "Граф Игнатиево" за грандиозно въздушно шоу по повод 110-ата година от първия военен полет. Пилотите показаха висш пилотаж, като в демонстрациите се включиха и изтребителите МиГ-29.

Президентът Румен Радев, чиято кариера преди "Дондуков" 1 започна именно в базата, посрещна почетния строй.

"Искам да поздравя българските ВВС и да изкажа своята признателност към всички мъже и жени в сини пагони за техния висок професионализъм и всеотдайност", заяви президентът.

В демонстрациите се включи и 30-годишният пилот на хеликоптер Кугар - капитан Костадин Бакърджиев.

"Няма такова нещо като незабравим полет, защото абсолютно всеки един от тях носи своето и всичко ни помага да бъдем едни по-добри професионалисти", подчерта кап. Костадин Бакърджиев.

За 110-годишнина от създаването на българската бойна авиация пилотите демонстрираха висш пилотаж, акции по спасяване и охрана.

Военният министър в оставка Драгомир Заков заяви, че се очаква през есента авиобазата да бъде затворена за реконструкция, за да може до 3 години да посрещне първите американски изтребители F-16. Страната ни все още очаква и оферти от съюзнически сили за самолети под наем, които да охраняват въздушното ни пространство.

"Не е нарушавано въздушното пространство, но е имало ситуации в които се е налагало да се реагира за полети близо до нашето въздушно пространство и се е реагирало", подчерта Заков.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
смешки
преди 1 година
"Не е нарушавано въздушното пространство, но е имало ситуации в които се е налагало да се реагира за полети близо до нашето въздушно пространство и се е реагирало", подчерта Заков. - Да, г-н министър - само едно малко самолетче ви направи за смях на целия свят прелитайки над 7 натовски държави. Какво е возило и къде го е разтоварило, никой не знае! Сигнализирай за неуместен коментар