Вдигат цената на билета за метрото в София, става по-скъп от трамвай или автобус

Той няма да дава право на прекачване

25.06.2022 | 17:17 Редактор: Искра Ангелова
Вдигат цената на билета за метрото в София, става по-скъп от трамвай или автобус

Ползването на метрото да е по-скъпо от возенето на наземен градски транспорт - трамвай, автобус или тролейбус. Това предвиждат промените в тарифите на транспорта на Столична община, които са публикувани за обществено обсъждане. 

Ползването на наземен градски транспорт ще струва 1,60 лв. и ще дава право на прекачване в рамките на половин час. Ако пътуването е по-дълго може да се закупи билет с право на прекачване в рамките на час, който ще е на стойност 2,20 лв.

Билетът за метрото обаче вече ще е 2 лв. и няма да дава право на прекачване. Това означава, че метрото ще е с 40 стотинки по-скъпо от ползването на наземния транспорт. 

За допълнително увеличение на цената на метрото настоява обаче в свое становище шефът на "Метрополитен" АД Стоян Братоев.

Билетите с продължителност 30 минути трябва да са два вида - такъв с право на прекачване само на надземен транспорт с цена 1,60 лв. и втори, който да дава право на прекачване и с метро на цена от 2 лв. Становището на Братоев е публикувано на сайта на Столичната община. 

Метрото иска да въведе и нова тарифа за покупка на поне 5 билета наведнъж през електронна карта. Тогава цената им трябвало да е 1,80 лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК