Църквата чества рождението на Св. Йоан Кръстител

В българската народна традиция празникът съвпада с Еньовден

24.06.2022 | 08:17 Редактор: Теодора Патронова
Църквата чества рождението на Св. Йоан Кръстител

Българската православна църква празнува рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

Йоан се родил в дните на цар Ирод, в семейството на свещеника Захарий и жена му Елисавета, която била братовчедка на св. Ана, майката на Богородица. Двамата живеели праведно, но си нямали рожба, макар вече да били в напреднала възраст. Въпреки това те се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син. Така и станало. Ангел Господен се явил на Захарий и му възвестил Божията милост: "Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан..." Ангелът обещал и че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. Скоро Елисавета заченала. Благочестивите съпрузи топло благодарили на Бога, че проявил към тях тази велика милост. Вестта за всичко случило се обаче скоро се разчула, пише "Фокус".

В определеното от пророците време се родил и Исус Христос. Изпаднал в паника, жестокият и подозрителен юдейски цар Ирод, който се страхувал, че Исус е потомък на цар Давид и може да му отнеме престола, издал заповед да бъдат избити всички младенци до двегодишна възраст във Витлеем и околностите му. Йоан също бил застрашен с убийство, затова разтревожената майка се криела с него в някаква пустинна планинска пещера. Скоро престарелите родители починали. Закрилян от Бога, техният син израснал в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля.

Денят, в който честваме Рождество на свети Йоан Кръстител в българската народна традиция днес съвпада с Еньовден, затова често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК