Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо за предложението на Франция

"Правителството в оставка така и не внесе предложение, инициативата трябваше да бъде поета от ГЕРБ", смята тя

24.06.2022 | 08:54 Редактор: Жаклина Иванова
Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо за предложението на Франция

Липсата на позиция повече от седмица по френското предложение за урегулиране на отношенията между България и РСМ обостри нещата. Това заяви бившият външен министър депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Имаше несигурност в България, колко дни се мълчеше. Нямаше нито заседание на Комисията по външна политика, нито позиция на правителството на Кирил Петков от петък досега. Това обостри нещата и беше грешка, трябваше да се действа малко по-бързо и малко по-отговорно", смята тя.

Решението беше оставено на депутатите от външната комисия, защото правителството в оставка така и не внесе никакво предложение и инициативата трябваше да бъде поета от ГЕРБ, уточни Захариева за БГНЕС.

Бившият външен министър обърна внимание и на гласуването по време на вчерашното заседание, на което бяха разгледани трите проекта, внесени от ГЕРБ, ДПС и ДБ.

"На заседанието на външната комисия партията на премиера в оставка гласува меко казано странно. Гласува едновременно с ДПС и ГЕРБ, когато подкрепи предложението на ДБ и в същото време гласува с "Възраждане" против нашето предложение", отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Бившият външен министър заяви, че предложението на ГЕРБ е много близко до това на ДБ. Тя се спря и на яростното отхвърляне от македонска страна на френското предложение.

"Това е още едно доказателство, че тази Преговорна рамка и постигнатият пакет е добър. Македонските политици не за пръв път си играят и се опитват да извиват ръце. Първоначално имаше остра реакция от страна на опозицията, имаше огромни протести на ВМРО-ДПМНЕ. Сега се вижда и от страна на управляващите, което се засили след изявлението в сряда на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепи френското предложение", изтъкна Захариева.

Коментирайки ситуацията в РСМ, депутатът от ГЕРБ каза, че преминаването към работеща демокрация не е лесен процес.

"Това е още едно доказателство, че сме били прави, когато още през март 2020 г. решихме, че за да се случат реформите в РСМ, те трябва да станат част от преговорната марка. Искат, не искат, властите в Скопие ще трябва да ги изпълняват, ако наистина имат желание да се присъединят към ЕС", завърши тя.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК