Увеличението на пенсиите е под въпрос, актуализацията на бюджета - жертва на политическата криза?

Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия

23.06.2022 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

Увеличението на пенсиите от 1 юли е под въпрос, след като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява. Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия.

"Очевидно е, че имаме доста безотговорни политици, които заради краткосрочни техни цели, пропускат важността на периода, в който живеем", коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

А преди второто четене на бюджета заваляха предложения за сваляне на данъци и вдигане на заплати. От "Има такъв народ", например, предлагат намаляване на 9% на ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, както и нулево ДДС за брашното.

"Трупане на точки, откъснато от контекста. Ако не е обвързано с цялостни планове за устойчиво развитие - по-добре да не се случва", допълни Хампарцумян.

След поредния ден с провален от новата коалиция кворум, все по-голяма става опасността да няма актуализация на бюджета. А според някои финансисти няма нищо опасно в това тя да не бъде приета.

"След като ние не адресираме основния проблем с инфлацията да я намалим, а наливаме вода  в нея, взимайки едностранни мерки, то по-добре да не мине. Онова, което би довело до намаляване на инфлацията, е свиването на дефицитите, т.е. вместо да се планират 4-5% дефицитите, да се планира най-много 1%", подчерта финансистът Любомир Дацов.

Освен това според него предложените мерки на правителството не са антикризисни и антиинфлационни.

"Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще трябва да се вдигат данъци, ако този тип политика продължи, а тя се услажда, защото при политическа нестабилност трябват избиратели, подкрепа", поясни финансистът.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК