"Възраждане" обвини ДБ в държавна измяна за РСМ. Христо Иванов: Да питаме Митрофанова ли?

От ГЕРБ и ДПС внесоха свои проекти по темата

23.06.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Казусът "Северна Македония" отново на дневен ред и в парламента, и в Брюксел. И отново със задочни обвинения. 

От партия "Възраждане" обвиниха в държавна измяна съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, защото звънял на френския посланик относно предложението за еврочленството на РСМ.

"Стореното от ДБ е държавна измяна. Никой няма право, дори и министър, без мандат да води разговори с посланик на чужда държава. Това е държавна измяна", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Става дума за последните часове, в които можем да приемем това добро предложение и е абсолютно нормално, въпрос на политическа отговорност е всички институциите да имат комуникация с френските. Естествено, че съм го направил, защото се грижа за българските интереси. Няма да се обадя на Митрофанова и да я питам как да оставя Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и Белград", отговори Христо Иванов.

От ГЕРБ и ДПС вече внесоха свои проекти по темата и настояха за извънредно заседание на външната комисия. Предложението им беше отхвърлено.

"Гарантираме, че ако външната комисия днес обсъди и гласува тези два проекта за решение, ние утре ще бъдем в пленарната зала, за да защитим нашия проект и да гласуваме", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Позицията на "Има такъв народ" остава непроменена - ветото да остане.

"Ние сме против, имаме ясна позиция. Заради нея излязохме от правителство. Ако това се случи, ще е ясно колко прав е бил Слави Трифонов. Всякакви тъпотии за коалиция между нас, ДПС и "Възраждане" могат да си ги наврат в кошчето", коментира Тошко Йорданов.

Резервирани, но отворени за дебат останаха от БСП.

"БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение, но това не означава, че обсъждането трябва да спре. Не означава, че българските граждани не трябва да бъдат информирани. Ние няма да бъдем тези, които ще предадем българските национални интереси", декларира Георги Свиленски.

"Нашата позиция по Северна Македония не се е променяла от първия ден, откакто сме в НС. Цяла седмица говорим колко добро е това предложение", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Очаква се темата с еврочленството на Северна Македония да бъде вкарана в дневния ред на депутатите за петък.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК