6-те месеца на кабинета "Петков": Серия от трусове и прекрачени червени линии

Властта беше изпратена така, както беше и посрещната – с аплодисменти

23.06.2022 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

За малко повече от шест месеца кабинетът на Кирил Петков претърпя серия от трусове. След трети поред избори за миналата година дойде и редовният кабинет. 

Месец по-късно коалицията стана факт. С общо споразумение, подписано по отделно. И уверения от партньорите, че няма разминаване. Мандатът беше връчен, а премиерът – избран.

"Днес е важен ден да продължим промяната", бяха първите думи на новия премиер.

Започна война, а с нея скочи и инфлацията. Цените на горивата се увеличиха, бежанците – също. Руският газ си отиде, след него и военният министър. Стефан Янев се сбогува с поста, след като зае собствена позиция по действията в Украйна. 

"Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика", отсече тогава премиерът Петков.

Недоволство срещу властта имаше почти от самия ѝ старт. Още през януари от "Възраждане" се обявиха против Ковид мерките. И пак от "Възраждане" навръх националния ни празник към премиера заваляха освирквания и снежни топки. 

Заваляха и проблемите в коалицията. С тях и ежеседмичните среднощни коалиционни съвети. "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" така и не намериха пресечна точка по избора на гуверньор на БНБ. 

"Няма разписано споразумение за обща кандидатура. Мерете си приказките, ако искате на 4 очи и да се сбием", каза тогава Тошко Йорданов. 

А бюджета на държавата и отношенията ѝ със Северна Македония се оказаха окончателната разделителна линия, която постави "Има такъв народ" от другата страна на властта. 

"От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и тази агония", обяви Слави Трифонов. 

За извиване на ръце заговориха в "Има такъв народ". Едни срещу други. Радостин Василев посочи, че мафията е пробила в ИТН. А в спора падна главата на парламентарния шеф Никола Минчев и се родиха нови протести. 

Най-голямата опозиционна партия поиска вот на недоверие. И за първи път в новата ни история той бе успешен. А властта беше изпратена така, както беше и посрещната – с аплодисменти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Партията на Предател
преди 1 година
Новата мафия! Работи точно по модела на старата! Никакви промени, никакви реформи, нито един следствен, нито един осъден... Под лозунга им за борба с корупцията се крие ...корупцията! 9 милиарда в края на годината, раздадени по същия начин, както Бойко ги раздаваше от джипката! Далавери с газа и тока - в резултат - инфлация два пъти по-висока от тази в ЕС, и 40% увеличение на парното! Сигнализирай за неуместен коментар