Спад на цените до 25% се очаква при спукване на имотния балон

Експерт посочи кои компании ще удържат на значителното влошаване на бизнес климата

28.05.2022 | 21:57 Редактор: Елеонора Танева
Спад на цените до 25% се очаква при спукване на имотния балон

Имотният сектор винаги е първият, който сигнализира за криза и първият, който "отнася" свиването на кредитирането.

"Сега сме в ситуация, в която ефектът ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл", коментира съосновател и председател на Trakia Tech Георги Стоев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в момента се наблюдава значително влошаване на бизнес климата от гледна точка на планове за нови инвестиции. А компаниите, които са по-добре защитени са тези, които имат по-добре установени пазарни капацитети да добиват суровини. 

"Компании, които са инвестирали в по-добри технологии, в по-добра производителност на всяко работно място, ще бъдат по-предпочитани, както от капитала, така и от хората, които биха искали да работят при тях на по-високи заплати", коментира Стоев.

Той определи голяма част от антикризисните мерки като политическо безсилие, а не като проява на макроикономически разум.

"По-важното е не какви са цените за пенсионерите, защото ако има подкрепа за социалния сектор, то тя трябва да е за домакинствата. Но тук трябва да си зададем въпроса как можем да подкрепим бизнес, който е в период на тежка промяна на относителните цени в негов ущърб", добави Стоев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК