Оплаквания на бежанци: Искаме хотел на първа линия, два пъти месо седмично

Семейства от Варна ще бъдат разселени в бази в Рибарица и Паничище

28.05.2022 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

Първите влакове с бежанци тръгват в неделя от Варна. Те ще бъдат настанени в бази в Рибарица и Паничище. Дни преди крайния срок украинските бежанци вече напускат хотелите в Слънчев бряг. Сред тях е и Анна от Херсон.

"От четири дни сме в подвижно състояние с готови куфари, меко казано. Нито работа можем да започнем, обикновен живот не можем да започнем! Дайте ни някаква дата, за да можем да се организираме! Не можем да се лутаме и да се намираме в това състояние", заяви Анна.

Повечето заминаващи ще могат да пренощуват в почивната база на Министерството на отбраната в Сарафово докато им се осигури транспорт до новите места за настаняване. Голяма част от хотелиерите обаче също очакват яснота какво да правят.

"Все още нямаме никаква информация къде ще бъдат настанени хората. Молим за списък поне по градове, ако не - да се съобщават конкретните бази, поне по градове. Защото аз ходя по хотели и колегите искат да бъдат разселени, защото имат резервации", призова хотелиерът Елена Андонова.

Малко над 500 са хотелите в цялата страна, заявили желание да участват в новата програма за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден. В близо 300 от тях вече има настанени украинци. Част от държавните бази обаче още не са готови да приемат хора.

"Към вътрешността на страната се очаква да потеглят 7 000 души от района на Варна", уточни председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

От Държавната агенция за бежанците отчитат ръст на обажданията от недоволни украински бежанци. Най-честите сигнали са свързани с оплаквания от условията в местата за настаняване.

"Много от тях са основателни, други доста несериозни от типа "бихме искали да останем на първа линия на морето, "поне 2 пъти в седмицата трябва да има месо", коментира Тошева.

Бежанците ще пътуват с автобуси, които ще бъдат съпровождани от служители на МВР до гарите, където ще се качват на влакове. След това също имат осигурен превоз до базите за настаняване.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
ДАтанасова
преди 1 година
Базите и хотелите по черноморието са пълни с украински "бежанци" претендиращи за луксозни условия , ресторанти,SPA, луксозни козметични и фризьорски процедури и прочие....Мои роднини, работещи от дълги години в предприятие нямат право тази година на заслужен едноседмичен отдих в базата на предприятието на морето, защото същата тази база е пълна с украинци, които не желаят да ги изместят от там.ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ВЕДОМСТВЕНИТЕ БАЗИ ОСОБЕНО ПО МОРЕТО ЗА ПОЧИВКАТА НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 4
Хм ...
преди 1 година
Жалки сте Он Еър. Какво ви е заглавието бе? Журналистически тарикати бе? Коментирате коментар на нЕква Тошева ... дето и тя си е за уволнение... "Много от тях са основателни, други доста несериозни от типа "бихме искали да останем на първа линия на морето, "поне 2 пъти в седмицата трябва да има месо", коментира Тошева. ... Та явно СИЧКИТе искали да са на първа линия. НАЛИ БЕ? Популисти и дезинформатори! Точно за Бай Харалампи дето ходи сега пеша към Русия написахте статията, нали? Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 5
Бай Хараламби
преди 1 година
Жалък и смешен плач за Украйна, да си ходят в Русия, там да бягат, какво правят из Европа!? Путин ще си ги прибере в Новорусия, новата провинция на Русия, след като се приключи с измислената им държава! Сигнализирай за неуместен коментар