Управляващи и президент се обединиха: Влезе ли РСМ в ЕС, ще е добре и за двете държави

Според "Има такъв народ" няма нужда от свикване на КСНС по темата

27.05.2022 | 22:10 Редактор: Ваня Кузманова

На Коалиционен съвет управляващите отново обсъждат българската позиция за членството на РСМ в Европейския съюз. Президентът Румен Радев заяви, че очаква решението от днешното заседание, за да прецени дали да свика КСНС по темата. 

От "Има такъв народ" и "Демократична България" влязоха на поредния коалиционен съвет отново разединени. Появи се и нова линия на натиск за вдигане на ветото. 

"Да не се получи заради Македония да не влезе и Украйна", заяви депутатът от "Демократична България" ген. Атанас Атанасов. 

"Абсурд. Ами, че ние какво заради Украйна трябва да продадем националния си интерес. Взривява българското общество", посочи депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.  

А седмица след като премиерът поиска от президента да свика втори Консултативен съвет за национална сигурност за Северна Македония, насрочена дата все още няма. 

Според "Има такъв народ" обаче няма нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност по темата. По-рано от БСП заявиха, че подкрепят идеята за свикване му и отрекоха да има външен натиск върху позицията на партията. 

"Няма промяна в позицията на БСП, единството е само договора от 2017г. което на този етап не го виждаме", каза депутатът от БСП Георги Свиленски. 

Президентът заяви, че е в позиция на изчакване за решението си и отправи призив към правителството. 

"Аз се надявам, че заради фокуса, който е поставен от правителството върху външната политика, то няма да губи от поглед тежката социална и икономическа криза в страната. Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаването на проблемите на РСМ по пътя ѝ към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани", посочи държавният глава.

И управляващи, и президент се обединиха около тезата, че ако РСМ спази договора за добросъседство и влезе в ЕС ще е по-добре и за двете държави.
 
Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 година
....Щяло да бъде добре и за двете държави!? Абе тия каква трева пушат? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Беше ясно
преди 1 година
Жалко, че и президентът се оказа сред предателите. Тези хора няма да спрат пред нищо, за да продадат държавата за няколко долара. Жалко......... Сигнализирай за неуместен коментар