Напрежение в НС: Асен Василев подготвя български вариант на закона "Магнитски"

От ИТН заявиха, че тези действия не са съгласувани с тях

27.05.2022 | 12:38 Редактор: Тодор Петров

Български вариант на закона "Магнитски" подготвя кабинетът "Петков". Той ще е под ръководството на финансовия министър Асен Василев. С подготовката на проекта е ангажирана работна група в Министерството на правосъдието. Тя ще подготви проекта за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

Новината предизвика бурни дебати и напрежение в Народното събрание.

Любомир Каримански заяви на брифинг в парламента, че българският вариант на закона "Магнитски" не е обсъждан и не е съгласуван с "Има такъв народ" като коалиционен партньор. 

Национални списъци на корумпираните българи по подобие на американския закон "Магнитски" ще изготвя нов междуведомствен съвет. БНР публикува на сайта си версия на проектозакона, с която разполага. На попадналите в списъка лица ще се отнема незаконно придобито имущество и ще се запорират банкови сметки. Политиците няма да бъдат защитени от бъдещите списъци, ще се спира цялата субсидия на партията. 

"Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв начин не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този вид. Разбирам защо се появява сега този пас към медиите. Защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по "Магнитски", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

Разпоредбите по предложението ще бъдат събрани в специален закон. 

"Това е абсолютен фашизъм и няма как да бъде подкрепено от нормално мислещите хора. Надявам се, че това просто е било обсъждано във въздуха някъде там в Министерския съвет и се надявам по никакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда да действаш по този комунистически начин, е неморално и некоректно", настоя Станислав Балабанов от ИТН.

Идеята не се хареса и на БСП. А от позицията също изостриха тона, видяха нарушение на Конституцията и вдигнаха "червен картон". 

"Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество", каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори. Даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова", коментира Хамид Хамид от ДПС.

В отговор от Министерството на правосъдието заявиха, че е създадена работна група, която да изготви проект на закон в съответствие с българския и европейския правов ред. Към момента подобен законопроект не е входиран в деловодството на НС.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кирчев
преди 1 година
Господа от "голямата"партия ИТН,не се дръжте като малки деца.Не всичко е във вашата компетенция.А защо не ви търсят съгласието затова,за онова,вие сами трябва да отговорите. Балабанов се изхвърлил,като макар и не компетентен казал,че закона "Магнитски" е фашистки закон. Кое му е фашисткото,ако се приложи в български вариант и "смукалите" от парите на бедните, отидат за дълго при бай Ставри? Сигнализирай за неуместен коментар