Служители искат да запазят хоумофиса, работодатели не искат да увеличават заплатите

Хората с високи квалификации все още са силно търсени на пазара на труда и могат да имат изисквания за възнаграждението си

26.05.2022 | 22:45 Редактор: Елеонора Танева
Служители искат да запазят хоумофиса, работодатели не искат да увеличават заплатите

Служителите искат повече гъвкавост и възможности за поне частична дистанционна работа. Това се запазва като модел след пандемията. 

"Независимо от отпадналите ограничения хората искат да продължат да работят дистанционно и имат желанието да намерят по-балансиран начин на живот, в който да имат повече време за семейство и лични интереси. В САЩ и други икономики това доведе до The great resignation т.е. масово напускане на хора и търсене на възможности, които биха донесли по-малък доход, но са по-предпочитани от служителите", коментира управляващият съдружник на Aims Human Capital Мария Шишкова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Относно задаващата се инфлацията и трудностите пред някои индустрии, Шишкова смята, че хората с високи квалификации все още са силно търсени на пазара на труда и могат да си позволят по авантюристичен подход спрямо изискванията си към работодателите.

От думите ѝ стана ясно, че работодателите са предпазливи за увеличението на заплатите.

"Те не са сигурни, че ще имат корпоративни приходи, с които да могат драстично да увеличат възнагражденията. Освен това масово ефективността на труда не се е повишила с тези проценти, с които скача инфлацията", уточни Шишкова. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК