Зам.-министър се притеснява за живота си заради проверките на ГКПП "Капитан Андреево"

Натиск имало и към директора на Българската агенция по безопасност на храните

26.05.2022 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов се притеснява за живота си, заради проверките на фирмата за фито-санитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Това заяви пред Bulgaria ON AIR самият той. Междувременно депутати изслушаха Васил Димитров, който управлява лабораторията.

Веднага след като българските служби започнали проверка на единствената частна лаборатория, която взима проби от ТИР-овете с продукция от Турция, заместник-министърът на земеделието получил обаждане.

"Особеното на това послание е, че то дойде буквално на следващия ден, след като изисках пълната документация с ГКПП "Капитан Андреево", каза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Натиск имало и към директора на Българската агенция по безопасност на храните. А върху работещите на самия пункт е въздействано, с цел да напуснат работа, твърди зам.-министър Хрисанов. 

Собственикът на лабораторията Васил Димитров също заговори за натиск. Според него репресиите на държавата започнали след посещението на премиера Крили Петков на 1 април и че е в ход капания, която да изземе бизнеса му.

"Имах обаждане от лице, но на този етап не мисля да го кажа. Аз се притеснявам за сигурността си. Ще го кажа където трябва", заяви Васил Димитров.

А причината частната лаборатория да спре да работи е, че държавата искала сигурност и по-голяма печалба.

"Друга фирма няма да има. Това е гранична критична инфраструктура, там трябва да работи държавата, защото само тя може да осигури дългосрочна работа. Не да се притесняваме дали, ако на някой му писне и утре си тръгне, цялата граница ще се срине", обясни зам.-министър Христанов.

Към момента пробите от товарите се носят за изследване до София. Това е причината и опашката от камиони на границата да е километрична. Зам.-министър Христанов обаче твърди, че има разбиране от турска страна и напрежението е измислено. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
кон
преди 1 година
Не пипайте парите на Сокола Сигнализирай за неуместен коментар