Мощите на Кирил и Методий напускат България, мнозина разочаровани не успяха да ги видят

И днес напливът от хора пред църквата "Света Неделя" беше огромен

25.05.2022 | 13:52 Редактор: Тодор Петров

Нестихващ интерес към мощите на Св. Св. Кирил и Методий и в последния ден от престоя им у нас. Опашката от миряни пред църквата "Света Неделя" продължи, докато реликвите бяха извадени от храма, за да бъдат върнати обратно в Света гора.

"Света Неделя" работи денонощно в последните дни, но и днес напливът от хора беше огромен.

"Не беше добра организацията, когато пристигнаха властите и затвориха вратите на черквата. Не беше достойно, не беше християнско. Такова нещо да не се случва никога повече", подчерта разочарована гражданка.

"Не успях да видя мощите. България има мисията да съгради духовния храм на човечеството и би трябвало тези мощи да стоят повече време тук", сподели друга вярваща.

Хиляди са минали през храма в последните 3 дни.

"Имаше едно благочестие, което рядко виждам - бях на прага да се откажа, че то съществува. Но ето - още едно чудо на Светите братя Кирил и Методий", каза председателят на митрополитския храм "Света Неделя" отец Николай Георгиев.

От църквата отново отговориха на обвиненията, че мощите са фалшиви.

"За тези съмнения какво да кажа. Аз съм вече на 60 години - много глупави хора съм виждал и чувал. За мен, това е въпрос на вяра - на моята, на отците ми, на праотците ми. След като толкова много хора ги тачат, какво говорят тези, които не са доучили, си е техен проблем", уточни той.

С камбанен звън мощите бяха пренеси в митрополитския храм "Св. Мина" откъдето тръгват към Света гора в Гърция. От "Света Неделя" заключиха, че пристигането на мощите на Светите братя е обединило българската нация.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Къде е този митрополитски храм Св. Мина?!Авторът на материала знае ли какво значи митрополитски храм? Сигнализирай за неуместен коментар